Dragobetele - ❤️ Sărbătoarea iubirii ❤️

Învață jucându-te
❤️ Dragostea, iubirea... Cele mai frumoase cuvinte, pentru că fără iubire nu putem trăi. Cum este să-ți fie drag cineva? La noi, la români, ziua de 24 februarie este sărbătoarea iubirii, numită și Dragobete. Ziua de Dragobete este una dintre cele mai frumoase sărbători, tocmai pentru că în această zi se celebrează dragostea.
Este o sărbătoare cu veche tradiție în România, păstrată înca de pe timpul dacilor, o zi în care se sărbătorește primavara, când păsările își caută loc pentru cuib iar oamenii participă la sărbătoarea naturii și se îndrăgostesc. Florile înfloresc și la fel ca ele înfloresc și sufletele oamenilor.

Dragobetele este prezentat în legende ca un tânăr chipeș, frumos, drăgăstos și puternic, feciorul babei Dochia, cea care își scutură cojoacele la început de primăvară, ce aduce iubirea în casele oamenilor și în suflet. Se spune că el facilitează relațiile de dragoste dintre animale, păsări, dar mai ales dintre oameni. Este un fel Cupidon românesc, îngerașul care aduce dragostea țintind cu  săgețile lui dulci două persoane, pe care îl cunoașteți sigur din desenele animate.

Cei care sărbătoresc Dragobetele sunt feriți de boli tot anul, ocrotiți, norocoși în dragoste și fertili.

Pe vremuri, fetele și băieții se îmbrăcau frumos în această zi și mergeau să culeagă flori de pe câmpuri. La ora prânzului, începeau un joc numit „zburătorit”: fetele fugeau spre sat iar băieții care le iubeau încercau să le prindă și să le sărute. De aici vine vorba: „Dragobetele sărută fetele”. Dacă era frig sau ningea, tinerii se strângeau la o casă și făceau o petrecere.

Dacă Dragobetele este o moștenire pe care o avem de la daci, la romani, tot la început de primăvară, la mijlocul lui februarie, mai exact la 15 februarie, se organizau Serbările Lupercalia, care au condus, în timp, la Valentines Day, sărbătoare ce a cucerit astăzi toate continentele.

Dragostea se poate exprima oricând și sub orice formă, dar mai ales în aceste zile speciale, când se sărbătorește iubirea, prietenia, dragostea, oamenii demonstrează parcă mai profund afecțiunea față de persoana iubită. În aceste zile, florile, felicitările, cadourile, inimioarele de pluș îi atrag pe cei care caută modul cel mai potrivit de a spune: Te iubesc!
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Acum, că ai aflat cine este Dragobetele și când îl sărbătorim, poți să te joci un pic. Găsești un joc despre Dragobete aici: 👇

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Eminescu prin ochii copiilor din Diaspora la Radio România Internațional

Haplea - pățanii și năzdrăvănii

De Paște